Оновлена Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія стала першою в Україні, де на високому технологічному рівні здійснюються дослідження рослин, сільськогосподарських культур, насіння, а також контроль пестицидів та нітратів.
На цьому наголосив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа сьогодні, 25 жовтня, під час відкриття лабораторії.
«Така сучасна фітосанітарна лабораторія є першою в Україні, в якій проведено повну реконструкцію – зроблено капітальний ремонт приміщення та закуплено сучасне обладнання. Є всі умови для того, щоб ефективно працювати. І сподіваюсь, що та продукція, яка проходитиме у експертизу у цій лабораторії, успішно експортуватиметься до іноземних країн. У Житомирської області є всі шанси для того, аби отримати акредитацію відповідно до вимог міжнародних стандартів», – зазначив Володимир Лапа.
Основні завдання установи – проведення фітоекспертизи рослинних об’єктів, визначення надлишкової кількості пестицидів в продуктах сільськогосподарського виробництва, рослинництва, ґрунті та воді; визначення посівних якостей насіння та садибного матеріалу.
У новому приміщенні ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» функціонує5 відділів:
- відділ фітосанітарного аналізу;
- відділ аналітики пестицидів, агрохімікатів;
- реєстрації зразків об’єктів регулювання та оформлення документів;
- відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу;
- відділ фітосанітарних процедур.