Ковбасним виробам та цукру – ні. М’ясу, овочам та фруктам – так. Із січня нового року стартує реформа шкільного харчування, і житомирські освітні заклади переходять на нове меню.
Чи готові школи до нових стандартів харчування? Що важливого зроблено для його впровадження? Чим тепер харчуватимуться учні та як самі діти оцінюють нові страви у шкільному меню? Це ми подивилися на прикладі ЗОШ №28 ім. гетьмана Івана Виговського. Тут упродовж місяця випробовували примірне сезонне чотиритижневе меню на зимовий період, розроблене департаментом освіти відповідно до урядової постанови №305.
Яніна Глічевська, директорка закладу, впевнена: у впровадженні нового харчування у школах важливим є як модернізація харчоблоків та їдалень, так і роз’яснювальна робота для учнів і батьків щодо формування харчової культури. Таку інформаційну роботу у ЗОШ №28 активно проводять.
Сьогодні, приміром, дітям на сніданок пропонують салат із капусти з морквою і кукурудзою, гуляш із філе курки з горіховим соусом, макарони з овочами, кисіль із натурального яблучно-виноградного соку. Кухарка Євгенія Поліщук каже, у попередньому меню для порівняння значився б гуляш чи сосиска з макаронами, без овочів.
Першокласниця Владислава Каленюк всю страву з’їла:
Дітлахи люблять моркву, банани, мандарини, яблука. Все ж зізнаються, що декому не смакує зелений горошок і риба. Після сніданку малюки дружньо тричі вголос дякують персоналу кухні: сьогоднішні страви їм до душі.
Заступниця директорки Олена Стрельченко відповідає у школі за харчування. Каже: батьки ознайомлені з новим меню, і попри те, що вартість харчування підвищилася, кількість дітей, які харчуються, не зменшилася, а навпаки. «У нас харчувалося 562 дитини, зараз ще збираємо списки, та охочих харчуватися вже є 586…. Раніше сніданок коштував 18 грн 30 коп., з яких 9 грн 20 коп. – це кошти місцевого бюджету, решта – батьків. Тепер сніданок коштуватиме 30 грн з копійками, з яких батьки сплачуватимуть 20 грн 47 коп., а частка місцевого бюджету у вартості харчування залишилася незмінною», - говорить пані Олена.
Влітку у школі відремонтували харчоблок та їдальню. На це залучили 500тис. грн коштів місцевого бюджету, спрямованих на поточний ремонт. Так з’явилася нові плитка та вентиляційна система, посудомийна машина, нові столи та підставки для відходів, кухонний інвентар, відремонтовано електромережі, оновлено овочевий та м’ясний цехи, кімнату для зберігання сипучих.
Освітяни закладу, причетні до організації шкільного харчування, свою фахову спроможність підвищували: відвідували семінари-тренінги та кулінарні майстеркласи.
Яніна Глічевська показує оновлене чотиритижневе меню для шкільних їдалень. Каже, страви дійсно стали різноманітнішими.
Діти мають отримувати достатньо калорій, вітамінів та мікроелементів для активного росту та енергії навчатися. «Я завжди кажу: головне – те, що всередині організму. Тому їжа має бути корисною та привабливою. Якщо дитина з перших днів у школі отримуватиме корисні напої, фрукти, цільнозерновий хліб, мінімум цукру, - це, безумовно, позитивно вплине на дитяче здоров’я», - резюмує Яніна Глічевська.
Джерело: сайт Житомирської міської ради