Перед святами ціни на Житньому ринку пішли вгору

Звичайно, перед новорічними і різдвяними святами базарні ціни пішли вгору. До того ж дещо раніше, якщо пам'ятаєте, два тижні стояли морози і був снігопад (цей сніг, незважаючи на відлигу, досі лежить). Так що закономірно усе подорожчало.

На центральному житомирському Житньому ринку за кілограм картоплі (а це наш «другий поліський хліб», якщо взагалі не перший) просили не 1,5 грн, як раніше, а вже 2 і навіть 2,5 грн.

Дорогі в Житомирі і морква - 3-4 грн за кг, буряк - 3 грн за кг, цибуля - 3,5 грн за кг, капуста - 2,8-3 грн за кг.

Про це пише у своєму матеріалі газета «Ехо».

Треба знати, що вартість овочів, які перевозять тепер у нагрітих фурах, а не прямо у відкритих кузовах вантажівок, підвищується через це майже на 25 відсотків. І взагалі, чим довше строк зберігання овочів, тим вони дорожчі - витрати на їх зберігання здатні збільшувати ціни мало не щодня.

Словом, наші експерти стверджують, що всі компоненти для борщу щомісяця дорожчатимуть на 10-15 копійок.

До речі, дехто з господинь любить кидати в свій фірмовий борщ ще й кисло-солодке яблучко (та й взагалі яблука взимку - це суцільне задоволення і навіть лікування). Тому не забудемо, що і яблука швидше за все подорожчають приблизно на 50 копійок (а за сьогоднішню ціну буде продаватися підгнивати «другий» гатунок).

Вже цього місяця будемо купувати картоплю не менше, ніж по 2,5 грн за кілограм, моркву, буряк та цибулю - по 3,2 грн, а вітчизняні (точніше вінницькі яблука, традиційно заполоняють ринки нашого обласного центру) - не по 7 - 8, а по 9 грн.

Раз вже мова зайшла про фрукти, то, крім вітчизняних яблук, зараз наші очі радують і гори імпортних апельсинів і мандаринів, фарбуючи ринки в помаранчевий колір - як і раніше найвеселіший, хоча в Україні він по праву повинен би вважатися кольором втрачених надій. Найдешевші грузинські і єгипетські ще не так давно можна було знайти по 13-14 гривень за кілограм. А ось іспанські, які спочатку коштували приблизно 16 гривень, тепер продаються по 18.

Який український борщ без шкварки, без м'яса? Звичайно, про новорічні свята все зрозуміло. А взагалі, саме м'ясу мороз не страшний - у сенсі зберігання. У мороз м'ясо добре зберігається. На Житньому ринку вже зараз можна купити свинину і по 55 грн за кілограм (вирізка, звичайно, дорожче), а яловичину - по 48-50 грн.

А ось крупи, цукор і борошно дорожчати не повинні, оскільки їх цілком достатньо. Гречка, як раніше, буде коштувати у нас 8 грн за кг (в деяких магазинах на вагу вона навіть дешевше на гривню).

Цукор зараз відносно дешевий - 5,5-6 грн за кг, тому варто ним трішечки запастися до літнього «сезону варення». Нарешті, про борошно. В залежності від сорту (і виробника) воно зараз коштує від 3 до 5 грн за кілограм. Чи буде борошно дорожчати? Швидше за все ні, оскільки попит на нього не росте, а може, навіть і падає, оскільки хлібзаводи беруть її з Держрезерву та аграрного фонду, тобто за фіксованими цінами. Обережненько прогнозуємо навіть деякий спад цін на борошно в роздрібній торгівлі - приблизно на 20-30 копійок.

Чи означає це, що борошном варто запастися так само, як і цукром? Ні,  про запас його брати не варто - в ньому заводяться комахи.

Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Виклад
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Актуальність
0/12
Виклад
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку