Житомирян закликають зробити продукти харчування безпечними

7 квітня 1948 року була заснована Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), її призначення – займатись усіма питаннями, пов'язаними зі здоров'ям людства. Починаючи з 1950 року, 7 квітня стали відзначати як – Всесвітній день здоров'я. Кожного року це свято присвячене певній темі. Тема Всесвітнього дня здоров'я у 2015 році – «Безпека харчових продуктів», а проходитиме він під гаслом "Від ферми до тарілки – зробити продукти харчування безпечними!»

Фахівці з раціонального харчування стверджують, що 80% нашого здоров’я безпосередньо залежить від харчування. Правильне харчування забезпечує нормальний ріст та розвиток дітей, сприяє профілактиці захворювань, продовжує життя людей, підвищує працездатність і захищає від несприятливої екологічної ситуації, що оточує нас сьогодні.

Харчові продукти повинні задовольняти фізіологічні потреби людини в необхідних речовинах і енергії, відповідати вимогам щодо органолептичних та фізико-хімічних показників і допустимого вмісту хімічних, радіологічних, біологічних речовин, їх сполук та мікроорганізмів, які представляють небезпеку для здоров'я.

Саме через вживання небезпечних харчових продуктів помирає приблизно 2 мільйони чоловік щороку, головним чином дітей. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань – від діареї до раку.

У цілому по Україні від 12 до 15% молочної продукції, риби і рибної кулінарії, від 7 до 12% м'ясопродуктів не відповідають вимогам стандартів за бактеріологічними показниками. Від 1,5 до 10% проб харчових продуктів містять важкі метали, у тому числі ртуть, свинець, кадмій, мідь, цинк, з них від 2,5 до 5% у концентраціях, що перевищують гранично припустимі.

З метою підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин, профілактики захворювань, збереження доброякісності кормів у тваринництві широко застосовуються різні кормові добавки, лікарські та хімічні препарати. Багато з них є чужорідними для організму речовинами, тому їх залишковий вміст у м'ясі, молоці і жирах може негативно впливати на здоров'я людини.

Ще однією небезпекою є хімічне забруднення продуктів харчування. Очевидно, кожному з нас доводилося купувати в магазинах великі, красиві овочі і фрукти, але, на жаль, у більшості випадків, спробувавши їх, ми з'ясовували, що вони водянисті і не відповідають нашим вимогам щодо смаку. Така ситуація відбувається, якщо сільськогосподарські культури вирощуються з застосуванням великої кількості добрив і отрутохімікатів. Тож ця сільськогосподарська продукція здатна мати не тільки погані смакові якості, але і бути небезпечною для здоров'я.

Ще одна причина, через яку знижується якість продуктів харчування – це використання дешевої сировини для їх виробництва, скорочення технологічних циклів і, як не дивно, застосування високотехнологічного обладнання.

Виробники, намагаючись будь-що отримати високі прибутки, докладають багато зусиль для того, щоб, наприклад, надати своїй продукції привабливого вигляду, своєрідного смаку тощо. Для цього зазвичай вони використовують харчові добавки (розпушувачі, консерванти, поліпшувачі смаку і запаху тощо). Щороку з’являються тисячі нових продуктів, для яких спеціально розробляється комплекс харчових добавок. Їх застосування у виробництві харчових продуктів регламентовано законом України. Однак існуючі норми є умовними, оскільки вони не враховують і не визначають, яку кількість продукту можна з’їсти, щоб не отримати шкоди для здоров’я.

Лікарі Житомирського обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини радять не забувати про дотримання санітарно-гігієнічних правил готування їжі, зокрема ретельно мити, піддавати термічній обробці продукти харчування. Усе це робиться для того, щоб в організм людини не потрапили забруднювачі - хвороботворні та паразитичні організми.

Пам’ятайте! Здоров’я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, ніж від лікарського мистецтва.

Житомир Всесвітній день здоровя продукти безпека харчування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Виклад
(0 оцінок)
7 переглядів в серпні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань

Спорт
У Житомирі до Дня Незалежності України пройде Відкритий чемпіонат Житомирської області з жиму лежачи на Кубок голови Житомирської ОДА. Чемпіонат проходитиме без вагових категорій. Спортсмени змагатимуться в класичному та екіпірувальному жимі лежачи в абсолютному заліку. Переможців чемпіонату визначатимуть за формулою Вілкса – співвідношення маси тіла спортсмена та ваги, яку він підняв. Переможці та призери отримають цінні подарунки. Чемпіонат пройде 24 сер...
Новини компаній
Novinki.top пропонує топ-4 необхідних речей для школи, які можна замовити в один клік і не нервувати біля прилавків магазинів. 1. Рюкзак Bobby. Це рюкзак нового покоління з захистом від намокання і кишенькових злодіїв. Він має систему розподілу ваги, що є ідеальним варіантом для сучасного школяра. Багатошарові стіни вбережуть цінні речі від злодюжок, падінь і збільшать термін експлуатації найважливішого аксесуару для школи. Bobby Compact зможуть гордо носи...
Суспільство
20 серпня КУ «Обласна клінічна лікарня ім. Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради отримала сертифікат, що засвідчує, що система управління якістю закладу стосовно надання послуг у сфері охорони здоров'я (коди ДКПП: 86.10.1; 86.10.12; 86.10.11; 86.2.1; 86.22.11), відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001: 2015 "Системи управління якістю. Вимоги". Особливістю стандартів є те, що вони вимагають якісно надавати медичні послуги, якісно організовувати надання лікар...
Кримінал
Правоохоронці розшукують жителя м.Києва Шпаковського Олександра Ігоровича, 04.09.1990 р.н., засудженого за злочин, пов’язаний із незаконним обігом наркотиків. Чоловіка засуджено Овруцьким районним судом Житомирської області до 5 років позбавлення волі за вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту)...
Суспільство
На Житомирщині тривають роботи зі створення мультимедійних сучасних бібліотек – до нового 2018/2019 начального року планують відкрити 15 медіатек. Про це повідомляє управління освіти і науки ОДА. До початку нового навчального року мають відкритися медіатеки у навчальних закладах: • Попільнянська гімназія №1; • Райгородоцька ЗОШ І-ІІІ ступенів; • Малинський ЗНВК «Школа-ліцей №1 ім. Ніни Сосніної»; • Новоборівський ЗНЗ І-ІІІ ст.-ліцей; • Черняхівська гімназі...
Суспільство
Перевізник ТОВ «Бердичівське АТП-11837» із 25 серпня збирається припинити транспортне сполучення за приміськими автобусними маршрутами у районі через їх невигідність. Перевізник має піти назустріч людям, або Житомирська ОДА розірве договір за всіма напрямками, у тому числі із вигідними. Про це сказав сьогодні, 21 серпня, заступник голови ОДА Олексій Ясюнецький під час наради з питань забезпечення автобусним сполученням. «А чому ви не відмовляєтеся від вигі...
Пригоди
21 серпня група піротехнічних робіт Управління ДСНС Житомирщини знищила дві одиниці вибухонебезпечних предметів часів минулих війн, що були виявлені напередодні. В с. Кодня Житомирського району, під час проведення земляних робіт на власній присадибній ділянці, господар натрапив на металеві предмети, що були схожі на вибухонебезпечні. Про це він одразу ж повідомив Службу порятунку «101». Прибулі за викликом фахівці ДСНС ідентифікували знахідки як 2 артснаря...
Суспільство
Інклюзивно-ресурсний центр, медіатека та ресурсна кімната – ці складові комфортного інклюзивного навчання вже створили у Новогуйвинську Житомирського району. Поки що це перший такий осередок в області. Про це зазначає начальник управління освіти і науки ОДА Лариса Шевчук. «У Новогуйвинську почне роботу перший осередок інклюзивної освіти, який складається з інклюзивно-ресурсного центру, сучасних медіатеки та ресурсної кімнати у Новогуйвинській гімназії. Крі...
Суспільство
Керівники підрозділів поліції, Нацгвардії та рятувальників навчалися приймати рішення та діяти за скандинавським підходом до охорони публічного порядку. Його основна риса – ефективна комунікація з іншою стороною уже на початковому етапі ускладнень оперативної ситуації. - Управлінська ланка у забезпеченні безпеки та правопорядку під час масових заходів має вирішальне значення, а тому уміння керівників швидко приймати ефективні рішення – обов’язкова складова...