Умови війни створюють надзвичайні виклики для життя та господарської діяльності у Житомирській області. Не зважаючи на це, аграрії області продовжують боротися за врожайні поля.
Про особливості роботи збору врожаю розповів виконавчий директор компанії “Galeks-Agro” Сергій Леонець.
Підприємство спеціалізується на веденні органічного господарства. Тут вирощують та обробляють понад десяток органічних сільгоспкультур, серед яких спельта, соняшник, соя, кукурудза, гречка. Окрім рослинництва, компанія займається і органічним тваринництвом, та має два заводи, які переробляють молоко і м’ясо, а також цех, де виготовляють крупи, зокрема, пшеничну, ячну, вівсяну, гречану, пшеничне борошно, а також крупу та борошно зі спельти.
Попри труднощі, аграрії не лише збирають врожай, а й здійснюють його подальшу обробку та переробку. Це приклад того, як господарська активність може стати важливим чинником розвитку навіть у важкі часи.
У житті Житомирської області жнива в умовах війни є не лише сільськогосподарською діяльністю, а й символом стійкості, допитливості та спільної роботи.
Довідково. Зокрема триває збір ранніх зернових та зернобобових культур і станом на кінець липня аграрії області намолотили:
- гороху — 85%, врожайність 24.1 ц/га, намолочено 4,1 тис. тонн;
- ріпаку — 46,2%, врожайність 25,0 ц/га, намолочено 45,2 тис. тонн;
- ячменю — 46,2%, врожайність 38,6 ц/га, намолочено 45,2 тис. тонн.
Також триває збір пшениці, якої намолочено 154,2 тис. тонн.