• Головна
  • Житомиряни відзначили Чистий четвер (ВІДЕО)
14:29, 18 квітня 2014 р.

Житомиряни відзначили Чистий четвер (ВІДЕО)

Завершується Великий піст. В цьому році 17 квітня на п’ятий день після входу Господнього в Єрусалим віруючі всього світу відзначили Великий четвер, починаючи з якого протягом трьох днів всі церковні служби присвячені спогадам про земні страждання Господа нашого Ісуса Христа. При цьому, сам Великий четвер, котрий іменується також Чистим, присвячується спогаду Тайної Вечері коли була звершена перша Євхаристія й апостоли причастилися Тіла і Крові Христових.

Ввечері Страсного четверга у храмах відбувається богослужіння, під час якого читаються 12 уривків з Євангелія, в яких йдеться про страждання Христа перед розп'яттям. Під час читання Євангелій всі, хто моляться, стоять із запаленими свічками.

Повертаючись із церкви кожен намагався донести додому «страсну» свічку так, щоб вона не погасла. Для цього робили спеціальні ліхтарі. Полум’ям страсної свічки викопчували хрест у хаті на одвірку – «щоб лиха нечисть хату минала». Страсна свічка в народному віруванні має велику силу. В скрутний час вона стає людям у пригоді, її запалюють і ставлять перед образами, коли на мешканців дому нападав страх. Наприклад, під час грози, «щоб грім хати не спалив», або під час тяжкої хвороби чи складних пологів а також при інших духовних проблемах.

Відео з служби: 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Житомир #чистий четвер #Михайлівський собор
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...