Жирний четвер або Масний четвер (пол. Tłusty czwartek) — у григоріянському календарі, останній четвер перед Великим постом, відомий також як Запусти (пол. Zapusty). У Польщі та у католицькій частині Німеччини, за традицією, у цей день дозволяється переїдання.
За традицією, цього дня всі ласують пончиками. На один день припиняються усі дієти.
Оскільки дата жирного четверга залежить від дати Великодня, цей день є рухомим святом. Наступного четверга є четвер після Попільної середи і належить до періоду Великого посту, під час якого християни з релігійних причин (покаяння), як приготування до Великодня, повинні стримуватися на вираз пожертви. Свято може випасти між 30 січня і 4 березня.
Найпопулярніші страви то є пончики та пол. Faworki, також звані в деяких регіонах хруст або хрустики