У Житомирі знову зафіксували захворювання на ботулізм. Цього разу до інфекційного відділення потрапив 23-річний хлопець, який їв м’ясні консерви домашнього приготування.
Лікарі запідозрили у хворого ботулізм через основні симптоми: біль у шлунку, головний біль, головокружіння, загальна слабкість, двоїння в очах, порушення акомодації, нудота, блювання. За словами потерпілого він занедужав ще 17 травня після вживання тушонки домашнього виробництва. Як з’ясували фахівці лабораторного центру Держсанепідслужби у Житомирській області, м’ясні консерви було виготовлено у домашніх умовах в селі Н.Дорогинь Житомирської області. Залишки продукту знищені.
Перебіг хвороби - середньої важкості, хворому введено протиботулінічну сироватку 21 та 22 травня.
Нагадаємо, що найбільш небезпечні продукти, які можуть викликати отруєння ботулотоксином - консерви домашнього приготування в герметично закритій тарі.
Не слід вживати у їжу будь-які м'ясні чи овочеві консерви, навіть куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації.
Нагадаємо, що у травні У Житомирі від ботулізму померла жінка.