Про випадок захворювання на ботулізм чоловіка народження повідомляє Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України. Хворий звернувся по медичну допомогу 4 липня зі скаргами на погіршення зору, порушення ковтання, загальну слабкість та болі в животі. Нині потерпілого госпіталізовано у стані середньої важкості, діагноз ботулізм підтверджено лабораторно.
У результаті епідеміологічного розслідування з’ясовано, що чоловік напередодні з 28 червня по 1 липня вживав у їжу паштет із свинячої печінки домашнього приготування. Крім хворого підозрілий продукт вживало ще троє осіб, які не мають проявів захворювання. За ними встановлено медичне спостереження.
Паштет був виготовлений у січні нинішнього року у домашніх умовах у селі Марушівка Житомирської області.
Залишки продукту вилучені та знищені.
Нагадаємо, що захворювання виникає в результаті потрапляння в організм продуктів харчування, води або аерозолів, заражених ботулотоксином - речовиною, яку виробляє паличка ботулізму. Ботулізм може проявлятися у вигляді одиничних отруєнь або у вигляді отруєнь цілих груп людей. Найчастіше зустрічаються випадки захворювання, пов'язані з вживанням солоної риби (таранки) та консервів домашнього приготування.