На Житомирщині перевірили харчові продукти на вміст цезію

Упродовж І півріччя 2016 року фахівцями лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів  Житомирського обласного лабораторного центру  Міністерства охорони здоров’я України здійснено 1213 лабораторно-інструментальних вимірів вмісту 137Cs в продуктах харчування. Перевищення допустимих рівнів виявлено у 29 пробах, що становить 2,4%. Структура  досліджених харчових  продуктів (сировини)  та  виявлені перевищення  представлені в таблиці

Питома вага відхилень  у харчових  продуктах (сировині)  досліджених на вміст 137Сs у 1-му півріччі 2016 року по  Житомирській області

№№

п/п

Найменування продукту хачування (сировини)Досліджено пробВиявлено проб з перевищенням вмісту 137СsПитома вага (%)
1.Гриби441022,7
2.М’ясо761215,6
3.Лікарська сировина1915,3
4.Молоко13742,9
5.Ягоди7822,6
6.Овочі5330
7.Хлібопродукти2100
8.Риба200
9.Яйця70
Разом1213292,4

Як видно з наведеної таблиці усі досліджені проби овочів, хлібопродуктів, риби та яєць відповідали вимогам ГН 6.6.1.1-130-2006.

 Найбільш забрудненими 137Сs були гриби (22,7%) та м’ясо  (15,6%). Невідповідність вимогам за цим показником виявлено у 7 пробах грибів в Малинському, 2 пробах в Коростенському та 1 пробі в Олевському районах. Перевищення допустимих рівнів 137Cs у мיясі виявлено в 10 пробах в Малинському та в 2 пробах  у Коростенському районах.

Незначні перевищення вмісту 137Сs  визначались в лікарській сировині (5,3%), молоці (2,9%) та ягодах (2,6%). Перевищення виявлено у лікарській сировині, зібраній в Олевському район, у 4 пробах молока з Олевського району та у ягодах з Олевського та Коростенського районів.

житомир цезій продукти вміст
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі