Житомирян запрошують на богослужіння і освячення води

У четвер, 19 січня, Свята Православна Церква за своїм богослужінням молитовно згадує подію хрещення Господа нашого Ісуса Христа у р.Йордані. Це свято також називається Богоявленням, бо згідно святого Євангелія під час хрещення Ісуса Христа, Сина Божого, святий Іоан Хреститель побачив Духа Святого, Який тілесно сходив на Спасителя у вигляді голуба і Голос з небес «Ти є Син Мій Улюблений, у Тобі Моє благовоління!»(Євангеліє від Луки 3, 21:22).

З нагоди свята у Свято-Михайлівському кафедральному соборі м. Житомира урочисті богослужіння відбуватимуться за наступним розкладом:

18 січня - середа, Навечір’я Богоявлення (Хрещенський святвечір):

  • 15:00 Молебень за Україну
  • 15:45 Велике повечір'я, літія і рання з 1 - м часом
  • 23:30 Велике повечір'я, літія, рання,Божественна Літургія. Чин великого освячення води (малий храм)

19 січня - четвер, Святе Богоявлення. Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа:

  •  07:00 Божественна Літургія з чином великого освячення води
  • 10:00 Божественна Літургія з чином великого освячення води
  • 11:00 Панахида
  • 15:00 Молебень за Україну
  • ​ 16:45 Вечірня з акафістом Пресвятій Тройці

 18 січня з 13:00 можна буде набрати освячену воду безпосередньо у Михайлівському кафедральному соборі.

Щиро запрошуємо усіх православних християн взяти участь в урочистих богослужіннях та спільній молитві.

Нагадаємо, що житомирян запрошують до святкування Водохреща у Гідропарку.

Короткі відомості про свято Богоявлення

18 січня Православна Церква відзначатиме день Навечір’я Хрещення Господнього або Водохресний Святвечір.

Водохресний святвечір – це вечір приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє або Водохреща. Це свято Православної Церкви належить до числа двунадесятих. У цей день згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном Предтечею (Хрестителем) в річці Йордан.

Грецьке слово, перекладене на слов’янську мову словом «хрещення», більш точно слід переводити словом «занурення». Іванове Хрещення було, по суті, очисним обмиванням. Християнське ж хрещення розуміється як взяття на себе хреста.

Хрещення Івана Хрестителя мало сенс духовного очищення. Тому, коли Ісус Христос прийшов хреститися, Іоан став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе». Свято Водохреща також називається святом Богоявлення, тому що в цей день Бог явив Себе виразно світу в трьох особах Свого Божества: Бог Син – Ісус Христос приймав хрещення в Йордані, Дух Святий зійшов на Нього у вигляді голуба, Бог Отець засвідчив Ісуса Христа голосом з неба.

Слово «навечір’я» означає переддень церковного торжества, а друга назва –пов’язана з традицією в цей день варити пшеничний узвар з медом і родзинками. Зважаючи на важливість звершеної в наступаючий день події в житті Ісуса Христа, Церква встановила піст. У цей день, як і в Різдвяний святвечір, не вживають їжу до виносу свічки після Літургії вранці і першого причастя водохресної води.

Всенічне бдіння свята Хрещення складається з великого повечір’я, літії, утрені і першого часу.

У день свята і в день Водохрещенського святвечора здійснюється Велике водосвяття. У дворах храмів тягнуться довгі черги за святою водою. Якщо людина з яких-небудь серйозних причин не може піти на службу або живе в тисячі кілометрів від найближчої церкви, вона може звернутись до цілющої сили простої води, взятої зі звичайної водойми в водохресну ніч, хоча святою таку воду вважати не можна. На свято Хрещення Господнього вода в храмах освячується за особливим чином – великим Йорданським освяченням і називається хрещенською.

Вживається водохресна вода натщесерце. Встала людина, перехрестилася, попросивши благословення у Господа на початок дня, вмилася, помолилася і прийняла велику агіасму («агіасма», грец. – «Святиня»). Якщо наказаний прийом ліків натщесерце, то спочатку приймають святу воду, а за нею і ліки. А вже потім сніданок та інші справи.

Подвижники християнського благочестя називають освячену воду найкращими ліками від усіх духовних і тілесних недуг. Часто духівники «прописують» своїм чадам водохресну водичку – щогодини по ложечці, з вірою, звичайно. Нею і обмивати хворого можна, і постіль кропити. Правда, жінкам у критичні дні приймати водохресну воду не благословляється. Але це якщо жінка в іншому здорова. А якщо вона хвора, то навіть ця обставина ролі не грає. Хрещенська вода нехай буде їй на допомогу!

Православні зберігають освячену воду у кутку, поруч з іконами. Крім того, крапля святині море освячує. Можна взяти звичайну, неосвяченого воду і додати туди крапельку хрещенській, вона вся і освятиться.

Категорично забороняється, забираючи святу воду або приймаючи її, сваритися, лаятися, допускати неблагочестиві вчинки або думки. Від цього свята вода втрачає святість, а найчастіше попросту розливається. Також є благочестива традиція запрошувати священника або самому кропити в цей день водохресною водою своє житло зі співом тропаря Богоявлення.

житомир водохреща освячення води михайлівськийсобор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Виклад
(0 оцінок)
40 переглядів в січні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Сьогодні 19 січня святкують Хрещення Господнє або Богоявлення чи Йордан. Це завершальне третє Свято різдвяно-новорічного циклу. Віряне Житомира традиційно занурюються у воду, хрестячи себе та читаючи молитви. Як і багато років поспіль, тисячі житомирян приїздять до Гідропарку на річку Тетерів, аби з водою змити негаразди, хвороби та гріхи.
Новини компаній
Технології постійно розвиваються, вони роблять наше життя комфортніше, безпечніше і цікавіше. Медицина також не стоїть на місці. Сучасний безконтактний термометр для вимірювання температури - це пристрій, який в недалекому майбутньому замінить всі ртутні і електронні термометри в кожній родині. Чому ртутні та електронні термометри відходять у минуле? Ртутні моделі йдуть в минуле з кількох причин: незручність вимірювання, треба довго чекати на результат, а...
ТОМОС у Житомирі
"Господь сподобив нас захистити нашу державу і нашу українську землю від російської агресії. І тут ми зібрались сьогодні задля подяки Господу за те, що привів нас до визнання нашої Автокефальної Помісної єдиної української Церкви. Лише Він знає, який тернистий та складний шлях ми всі пройшли задля того, щоб ви всі бачили сьогодні перед собою Томос", – зазначив Патріарх Філарет. До житомирян звернувся також Петро Порошенко:- "Ви не є свідками створення Єдин...
Суспільство
17 січня 2019 року в Житомирському Свято-Михайлівському кафедральному Соборі відбудеться спільна молитва вірян за Україну.  Дана молитва буде відбуватися за участі Президетна України - Петра Олексійовича Порошенко.  Також для всіх бажаючих буде виставлено для огляду патріарший і синодальний Томос надання автокефального церковного устрою Православній Церкві України. Долучитися вірян до даного богослужіння закликає Єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій. По...
Пригоди
Сьогодні вранці 15 січня в тролейбусі №1, що курсував вулицею В.Бердичівська, стався вибух із подальшим загорянням. Про це повідомляє Житомир.info , спираючись на слова очевидців. Оцевидець Анатолій розповідає наступне: «Я їхав в «одиниці». Десь о 9:03 між Смолянською площею і магазином, в районі воріт старого єврейського цвинтаря, водій загальмував, і в його кабіні пролунав потужний вибух, який супроводжувався спалахом вогню. Тролейбус зупинився, всі троє...
Новини компаній
Розумна парасолька Up-brella – це зворотна парасолька або, як багато хто її називає, парасолька «навпаки». Вона є новинкою цього року. Зараз діє акція ЧОХОЛ У ПОДАРУНОК! Конструкція дуже незвичайна і здивує багатьох. Парасолька складається мокрою стороною усередину. Ваш одяг, салон автомобіля, килимок в коридорі завжди будуть сухими і чистими. Завдяки такій конструкції, парасольку можна розкрити відразу ж при виході з автомобіля, а закрити при вході в прим...
Спорт
«Обміняй фішку на книжку» під таким гасло проходить акція, яку запровадили в міських бібліотеках для відвідувачів шахових клубів, які діють в рамках проекту, що  реалізується за кошти Бюджету участі м.Житомира. Про це йдеться на сайті Житомирської міської ради. Відвідувачів  клубів, яких чекають у Центральній міські бібліотеці ім.В.Земляка, філіалах-бібліотеках ЦБС -  №1 (вул. Київська, 36) та №3 (вул.Хлібна, 3) зможуть отримати у подарунок книгу Юхима Чеп...
Культура
Museum Selfie Day відбувається за ініціативи Євпропейського проекту Culture Themes вже декілька років поспіль. Цьогоріч приєднатися до міжнародного флешмобу пропонує Житомирський обласний Краєзнавчий Музей. Зробити це доволі просто! Необхідно прийти 16 січня з 10:00 до 17:00 до Краєзнавчого музею за адресою Майдан Замковий, 1. Там вибрати вподобаний чи улюблений експонат. Зробити поруч з ним чи на цого фоні свою світлину. А далі опублікувати її на всласній...
Суспільство
У Житомирській мерії 9 січня відбулася зустріч з перевізниками міста, на якій вони вимагали збільшення тарифу як мінімум до 7 гривень. Як повідомляє Житомир.info, це підтвердив заступник мера Житомира з питань транспорту Дмитро Ткачук. «Дійсно, сьогодні після виконкому в міськраді відбулася зустріч перевізників з представниками влади. Ініціаторами цієї зустрічі були перевізники. Зустріч пройшла у форматі наради, діалогу, і тому ніяких рішень не виносилося....