• Головна
  • Держпродспоживслужба не допустила до продажу в Житомирській області більше півтонни кавунів та динь
Нітрати
13:18, 2 серпня 2017 р.

Держпродспоживслужба не допустила до продажу в Житомирській області більше півтонни кавунів та динь

Нітрати

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, лише за період з 18 по 25 липня  570 кг кавунів та динь було не допущено в реалізацію через значне перебільшення допустимих показників концентрації нітратів. В окремих випадках перевищення сягало до трьох разів вище норми.

Про це повідомляє Житомирський обласний медичний центр здоров’я та спортивної медицини.

"Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості  про реалізатора і вміст нітратів", - зазначають в центрі.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими плодами:

  • у жодному разі не купуйте баштанні на узбіччі  придорожних трас чи стихійних ринках – саме там можуть реалізовуватися ті партії баштанних, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;
  • вибираючи кавун, потрібно звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик має бути сухим; після того як кавун увібрав у себе все корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями – це теж хороша ознака; шкірка у стиглого кавуна тверда.
  • удома можна провести експеримент і з'ясувати, чи містить кавун хімію: м'якоть опустити в ємність з водою. Якщо рідина стала каламутною, то плід цілком придатний для їжі, якщо ж вода змінить колір (стане рожевою або червонуватою), то маєте повне право відправити його на смітник.
  • не купуйте розрізані навпіл кавуни. Цим самим ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
  • не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду, і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.
  • перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.
  • коли вживаєте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, оскільки в ній нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті.
  • розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.
  • важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, для динь і кавунів – це середина серпня - вересень.
  • при перших симптомах (запаморочення, нудота, блювання, розлад шлунку) потрібно промити теплою водою шлунок. Паралельно – викликати карету швидкої допомоги, оскільки визначити вид та ступінь отруєння може тільки клініцист.
#житомирщина #кавуни #дині #нітрати
Оголошення
live comments feed...