
17:09, 10 серпня 2017 р.
У Житомирській області перевірили, скільки радіації в чорницях
ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснює моніторинг радіоактивного забруднення продуктів харчування. Упродовж літньо-осіннього періоду вагоме значення приділяється визначенню питомої активності дикорослих ягід та грибів.
Такі дослідження охоплюють райони, територія яких зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи – Коростенський, Малинський, Народницький, Овруцький, Олевський райони.
Упродовж сезону заготівлі ягід чорниці фахівцями ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» досліджено 71 пробу ягід на визначення допустимих рівнів вмісту радіонуклідів. Невідповідність встановленим нормативам виявлено у 7 пробах. Перевищення вмісту цезію-137 зареєстровано у чотирьох пробах з Коростенського району (33% від усіх досліджених проб), двох – з Олевського (28%) та в одній пробі з Овруцького району (11%).
Минулого року за аналогічний період було досліджено 78 проб ягід чорниці. Перевищення вмісту цезію-137 встановлено у двох пробах, відібраних у Коростенському та Олевському районах.
Хоча значна частка досліджених проб відповідає встановленим нормативам, споживати ягоди, зібрані в радіоактивно забрудненій зоні, без лабораторного підтвердження відповідності не рекомендується. Адже радіоактивно забруднені продукти харчування є головним фактором внутрішнього опромінення організму.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оголошення
08:17, 9 квітня
14:44, 15 квітня
08:17, 9 квітня
08:17, 9 квітня
14:45, 15 квітня
live comments feed...