
16:07, 22 січня 2018 р.
У Новограді-Волинському рибка з супермаркету стала причиною ботулізму
Перший у 2018 році випадок захворювання на ботулізм зафіксували у Новоград-Волинському районі, де на початку січня отруїлася мешканка 1978 року народження. Пацієнтку, яка пройшла повний дезінтоксичний курс терапії, вже виписали з лікарні.
Про це повідомляє управління охорони здоров’я ОДА та рекомендує дотримуватись методів профілактики хвороби.
За інформацією управління, причиною захворювання жительки Новоград-Волинського району була в’ялена, прикопчена риба, придбана в супермаркеті.
За словами завідувачки дорослого інфекційного відділення Новоград-Волинського міськрайТМО Ганни Левандовської, жінка звернулася до лікарні 6 січня зі скаргами на часткову втрату та помутніння зору, першіння у горлі та здуття живота.
«Спочатку хвору оглянули лікарі, офтальмолог та невропатолог та одразу встановили попередній діагноз – ботулізм. Аналізи підтвердили діагноз. У той же день чоловік пацієнтки у Києві придбав сироватку від ботулізму. Ми ввели їй першу дозу сироватки, а потім ще дві дози 7 та 8 січня відповідно. Пацієнтка пройшла у лікарні повний дезінтоксичний курс терапії. І вже з 9 січня почалася позитивна динаміка лікування. 20 січня жінку виписали з лікарні», – зазначила Ганна Левандовська.
З метою профілактики ботулізму лікарі радять:
- дотримуватись технології домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса та виконувати вимоги загальних правил гігієни при приготуванні страв;
- перед вживанням консервованих продуктів необхідно прогрівати відкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) – це приведе до руйнування ботулотоксину. Необхідно пам’ятати, що будь-які герметично закриті консерви потенційно небезпечні та можуть викликати захворювання (особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від залишків ґрунту, де міститься збудник);
- зберігати продукти, що не підлягають термообробці, але також є сприятливим середовищем для накопичення токсину (солона і копчена риба, ковбаси) при температурі не вище 8-10°С;
- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні, овочеві чи рибні консерви, якщо банка роздута, деформована.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Усе про транспортну картку: гайд для мешканців Житомира
Новини компаній
13:00
12 лютого
Механізми для відкатних воріт
Новини компаній
11:00
12 лютого
ТОП новини
Оголошення
14:00, Вчора
2
11:44, 7 лютого
1
18:05, 12 лютого
1
13:44, 3 лютого
live comments feed...