• Головна
  • На Житомирщині дари лісу і м’ясо дичини виявилися «найзабрудненіші» радіоцезієм
радіомоніторинг
14:26, 24 січня 2018 р.

На Житомирщині дари лісу і м’ясо дичини виявилися «найзабрудненіші» радіоцезієм

радіомоніторинг

Радіація як і раніше присутня в грибах, ягодах, рибі та м'ясі.

За повідомленням державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», протягом минулого року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах постраждалих, внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 2694 проби харчових продуктів на вміст радіоцезію - 137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію було встановлено в 123 пробах, що складає 4,6%.

На Житомирщині дари лісу і м’ясо дичини виявилися «найзабрудненіші» радіоцезієм, фото-1

За результатами радіомоніторингу продуктів харчування можна зробити висновки, що найбільш забрудненими харчовими продуктами є дари лісу і м’ясо дичини.

На першому місці по забрудненості радіоцезієм знаходяться гриби.

Відсоток перевищення по дикорослим грибам становить 36,3%. Зокрема в Народицькому районі 74,1% ,Олевському 57,1%, Коростенькому 35,4, в Малинському районі, 25% в Новоград-Волинському25,0, Порівняно з даними лабораторних досліджень, які проводились в 90-х роках рівень забрудненості дикоростучих грибів та ягід зменшився з 50-70% до 30-36%. Даний факт свідчить про поступову стабілізацію ситуації в області з радіаційної обстановки.

Високою залишається забрудненість лісових ягід.

По області відсоток перевищень за 2017р. склав 8,1%. Зокрема в Коростенькому та Олевському районах по 28,6% від досліджених проб, по Овруцькому району 9,1%.

М’ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстровано в 13,9% із 101 досліджених проб. По Овруцькому району перевищення становить 30,8%, у Малинському районі 14,1%..

Перевищення по молоку зареєстровані в 2,7% досліджених проб (із 297 ) по області та з окрема становить по районах: Овруцький 12,5%, Олевський 5,6%.

Перевищення по лікарській сировині зареєстровані в 17,6% від досліджених проб.

"Ще років десять назад майже у всіх досліджених продуктах, рослинного та тваринного походження з північних районів нашої області ми знаходили радіоактивний цезій-137, а в теперішній час можемо констатувати,що за результатами досліджень харчових продуктів,підрозділами обласного лабораторного центру, перевищення вмісту цезію-137 не виявляються в овочах та зернових, рибі місцевого вилову. Це свідчить про те, що процес очищення грунтів, хоча і повільно але проходить. Проте з дарами лісу, в тому числі і дичиною, необхідно бути як завжди обережними", - зазначають фахівці ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#радіомоніторинг #житомирщина #чаес #продукти #забруднення
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...