Нові вимоги до інформування споживажів Житомирщини про харчові продукти введено в дію

Сьогодні, 6 серпня 2019 року, набирає чинності Закон України "Про інформацію для споживачів харчових продуктів", який встановлює загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема стосовно їх маркування, а також обов’язки операторів ринку стосовно доведення цих даних до споживачів.

"Прийняття Закону України є великим кроком на шляху виконання Україною зобов’язань у сфері санітарних та фітосанітарних заходів в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Так, в основу Закону України лягли вимоги Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 року щодо надання споживачам інформації про харчові продукти", – повідомив Генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Микола Мороз.

Вимоги Закону України поширюватимуться не тільки на виробників харчових продуктів на всіх етапах виробництва та обігу, але і на харчові продукти, що призначені для кінцевого споживача, зокрема такі, що реалізуються в закладах громадського харчування.

Відповідно до вимог Закону України інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача та не повинна вводити в оману стосовно характеристик, властивостей, складу харчових продуктів. Дана вимога поширюватиметься як на рекламу харчових продуктів, так і на спосіб розміщення та представлення харчових продуктів для реалізації, зокрема форму, зовнішній вигляд, упаковку.

"Споживач повинен отримати максимально достовірну інформацію про харчовий продукт та мати змогу здійснити свідомий вибір.

Разом з цим Законом України встановлено перелік обов’язкової для надання інформації про харчові продукти, а також вимоги до розміщення та представлення такої інформації", – пояснив Микола Мороз.

Так, за його словами, оператори ринку мають обов’язково зазначати інформацію про наявність речовин, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість, наявність ГМО, розморожування або піддавання харчових продуктів іонізуючому випромінюванню, наявність доданої води тощо.

Крім того, у новому Законі окрема увага приділяється вимогам стосовно інформації про харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційно (стаття 9). Так, уся обов’язкова інформація про харчові продукти має бути доступною споживачу для ознайомлення до моменту продажу харчового продукту.

Разом з цим статтею 18 Закону надаються роз’яснення, яким чином мінімальний термін придатності (2краще спожити до…", "краще спожити до кінця…") зазначається і у чому його відмінність від дати "вжити до".

"Основна ідея такого підходу полягає в тому, що на ринку існують швидкопсувні та більш небезпечні з точки зору мікробіології продукти, для яких має бути зазначена дата "вжити до". Така позначка інформуватиме про те, що на наступний за цією датою день продукт може ставати небезпечним (наприклад, сире або охолоджене м’ясо, сира риба, яйця)", – зазначив Микола Мороз.

Він додав, що водночас є ряд продуктів, які за дотримання встановлених умов зберігання залишаються безпечними протягом певного часу після закінчення мінімального терміну придатності, прописаного у маркуванні (наприклад, цукор, кава тощо). Для таких продуктів буде вказана дата завершення мінімального терміну придатності, що позначатиметься фразами "краще спожити до…", "краще спожити до кінця…". Однак, як після закінчення терміну "вжити до…", так і термінів "краще спожити до…", "краще спожити до кінця…", продукти мають бути вилучені з реалізації.

Законом України визначено основні вимоги до інформації про харчові продукти, що надаються у добровільному порядку, зокрема закріплено визначення "натуральних" молочних продуктів.

Варто відзначити, що Законом України значною мірою посилено відповідальність операторів ринку за порушення законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.

закон україни про інформацію для споживачів харчових продуктів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Суспільство
Уже від сьогодні, 14 липня 2020 року, Житомирська обласна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського повністю відновлює свою роботу. Головний медичний заклад області надаватиме свої послуги у штатному режимі. Про це пресслужбі Житомирської обласної ради 13 липня повідомив генеральний директор медичного закладу Богдан Леськів. Зазначимо, що консультативно-діагностична поліклініка запрацювала 7 липня, а вже з 14 липня буде відновлено роботу стаціонару. Нагадаємо, що об...
Культура
У рамках відзначення 150-ї річниці від дня народження Лесі Українки у Житомирі планують спорудити пам’ятник або навіть пам’ятник із сквером – такі пропозиції наразі розглядає місцева влада. Створення пам’ятника Лесі Українці вже давно обговорюють у стінах департаменту культури, молоді та спорту і управління культури і туризму Житомирської ОДА. «Створення пам’ятника нашої видатної землячки Лесі Українки давно вже вирує в думках і нашого департаменту, і упра...
Суспільство
Подвиг прикордонників, які боронили рідну землю від фашистської навали обороняючи підступи до столиці України та полягли у смертельному двобої з бронетанковими з’єднаннями генерала Клейста, навічно залишиться в пам’яті місцевих жителів Попільнянщини. Саме на цих землях Житомирщини 13-14 липня далекого 1941 році полягло майже три сотні солдат та офіцерів 93-го, 94-го прикордонних загонів та бійців 6-го мотострілецького полку Внутрішніх військ. Сьогодні прик...
Суспільство
У Житомирі відновили послугу "партнерські пологи", яка з березня була недоступна через карантинні обмеження. Лікарі перинатального центру кажуть, що відновлення партнерських пологів стало можливим завдяки проведенню обстежень на COVID-19 методом ІФА. Про це йдеться в сюжеті suspilne.media. Завідувачка пологового відділення обласного перинатального центру Марина Тищенко розповіла, що партнерські пологи в центрі почали проводити з 2004 року, але на час каран...
Спорт
Про це на власній Фейсбук-сторінці повідомив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. «Наші футболісти здали тести на антитіла до COVID-19. Зробити це може кожен житомирянин. Ціна здачі ІФА-тесту в наших комунальних закладах— 119 гривень, 35 грн — сам забір, тоді як приватні клініки пропонують вартість майже вдвічі більшу. Гравці ФК Полісся / Житомир за кілька годин отримають результати тестів, далі збори та нові звершення в Першій Лізі!», — йдеться в...
Влада
Про це повідомляє Житомирський міський голова Сергій Сухомлин на власній Фейсбук-сторінці. «Сьогодні ще мали змогу оглянути, як тут все влаштовано. А вже завтра у це приміщення зможуть потрапити лише працівники. Ми створили цю лабораторію, щоб мати змогу самостійно тестувати житомирян, не залежати ні від кого, та бути готовими до можливих нових спалахів хвороб. Тут є 500 австрійських тестів, які допомогли закупити благодійники, наступна партія — на митниці...
Екологія
З 15 липня 2020 року згідно наказу від 16.03.2020 № 26-у «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області у 2020 році» у всіх водоймах Житомирської області розпочинається заборона на вилов раків. Триватиме вона по п`яте вересня 2020 року. Про це повідомляє Житомирський рибоохоронний патруль. Основна мета заборони – захистити членистоногих у період другої линьки, під ча...
Влада
Асоціація міст України звернувся до Президента України, Голови Верховної Ради України, керівників депутатських фракцій та груп, народних депутатів України щодо недопустимості запровадження партійної виборчої системи на рівні міських, селищних, сільських рад з кількістю виборців менше 90 тисяч. 2 липня профільний парламентський Комітет схвалив до другого читання законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодав...
Суспільство
Тарифи на послугу захоронення відходів підвищують у тричі. На офіційному сайті Житомирської міської ради зазначений загальний розмір планового тарифу на захоронення побутових відходів. Про це йдеться в сюжеті sk1.tv. Основна причина перегляду тарифів на надання послуг щодо збуту сміття це зростання основних складових вартості тарифу: паливо, підвищення мінімальної заробітної плати, витрати на оплату земельного податку та витрати на оплату екологічного пода...