
ГРИБИ
09:00, 26 жовтня 2020 р.
Надійне джерело
У Житомирі провели більше 50 перевірок на вміст радіації у грибах
ГРИБИ

З початку жовтня працівники лабораторії "Житнього ринку", що у Житомирі, провели 56 експертиз. Жодна з них не показала перевищення норми радіонуклідів у грибах.
Про це розповів завідувач лабораторії "Житнього ринку" Євгеній Давидов, передає suspilne.media.


Кореспонденти Суспільного побували на грибному базарі у Високій Печі та поспілкувалися з продавцями.
"Дощі не йшли, було сухо, тож, гриби не росли, – говорить продавчиня грибів Галина Мирончук. – Казали, що грибниці повисихали, але пішли дощі, настала хороша погода, і пішов гриб: і білі, і маслюки. Бачите – асортимент хороший, але треба походити і ноги позбивати. Проте це непоганий підробіток і людям добре, що вони можуть прийти і купити гриби".


За словами екологині Людмили Журавської, на кількість грибів у лісі дійсно вплинули погодні умови. Не було дощів – не було грибів, пішли дощі – з'явилися гриби.
Георгій Гамуцький вперше за рік пішов до лісу, щоб назбирати грибів для своєї родини:
"Зараз грибний сезон пішов. Я вийшов у 6:45 із Високої Печі і ось збираю. Ходив, то пару грибочків знайшов, а це вже трохи і піддубники, і польський гриб, маслюки ще є і боровичок".



Окрім свіжих грибів, на базарі у Високій Печі продають гриби сушені та консервовані, розповідає продавчиня Яна Марчевська:
"Ми збираємо лише ті гриби, які добре знаємо. Якщо ми не знаємо, то ми їх не беремо. Продаю білі та польські гриби – сухі і консервовані. Закривала буквально вчора".


Ціна за 5-літрове відро грибів коливається від 150 до 250 гривень, каже ще одна продавчиня Віра Іванівна:
"Мені, щоб відро грибів назбирати, треба ходити цілий день по лісу. А ціна 200-250 гривень, але ми можемо трохи скинути. Підробляємо, бо пенсія мала і треба якось за щось жити".

Продавець Леонід Миколайович розповідає, що у Житомир гриби не возить – продає їх у Високій Печі:
"У Житомир постачає Овруч, Олевськ – північ області, а ми тут продаємо екологічно чисті гриби з Чуднівського та Романівського районів. Кожен день на продаж і для себе теж готуємо".
Торгують грибами і на прилавках Житомирського Житнього ринку.

Усю продукцію перед продажем перевіряють у лабораторії, каже продавчиня з Левкова Ірина:
"Звісно, все здаємо на перевірку у лабораторію – покупці також можуть піти до лабораторії та пересвідчитися у тому, що я продаю гриби, які не мають надлишкової радіації".
Автор: Сергій Косюченко
Камера: Віктор Підвисоцький
Джерело: suspilne.media
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
21:41
21 березня
ТОП новини
Оголошення
09:46, 16 березня
09:46, 16 березня
09:46, 16 березня
09:46, 16 березня
09:46, 16 березня
live comments feed...