• Головна
  • У Поліському національному університеті відбулася виставка «живих» грибів Житомирщини
ВИСТАВКА "ЖИВИХ" ГРИБІВ
09:00, 22 вересня
Надійне джерело

У Поліському національному університеті відбулася виставка «живих» грибів Житомирщини

ВИСТАВКА "ЖИВИХ" ГРИБІВ
У Поліському національному університеті відбулася виставка «живих» грибів Житомирщини

У приміщенні Поліського національного університету з 13 по 17 вересня тривала виставка грибів. Відвідувачі експозиції мали змогу не лише побачити близько 80 різних видів грибів, але й дізнатися про те, які гриби їстівні, а яких слід взагалі уникати під час збирання.

Гриби на території Корбутівського масиву напередодні зібрала доцент кафедри геодезії та землеустрою Тетяна Коткова. Вона й виступила ініціатором та організатором виставки, яку проводить уже декілька років поспіль.

«Усі зібрані гриби розділила на їстівні, неїстівні, умовно їстівні та отруйні. Зокрема, умовно їстівні – це ті, які необхідно споживати лише у «молодому віці», або після певної додаткової обробки. Наприклад, хрящ оливково-чорний я засолюю, але він вважається умовно їстівним, бо у ньому є гіркі речовини. Щоб їх приготувати – потрібно до 4 днів вимочувати чи відварювати попередньо. А от гнойовик білий, який дуже схожий на печерицю, вважається умовно їстівним, адже його не можна вживати разом з алкоголем. Гриб містить таку речовину, яка при взаємодії зі спиртами дає отруєння. Якщо ви впевнені, що за 24 години до і після не будете вживати подібні напої, то цей грибочок цілком придатний до вживання в їжу», – розповіла Тетяна Коткова.

За її словами, у природі часто зустрічаються гриби-двійники, які можуть бути отруйними чи неїстівними. Вони настільки схожі бувають, що грибники-початківці можуть набрати псевдолисичок чи мухоморів, сплутавши їх із сироїжками. Така помилка інколи може коштувати здоров’я і навіть життя грибника та їх рідних. Щоб цього не допустити, доцент університету радить ретельно вивчити особливості їстівних грибів, їх відмінності від отруйних «родичів».

«Я виросла в Олевському районі та з дитинства цікавлюсь грибами. Це традиційно, що жителі Полісся добре розбираються в грибах. Я і про отруєння грибами до 16 років не чула. Але останнім часом почастішали випадки отруєння, особливо у тих регіонах, де не так багато грибів. Дуже небезпечною є бліда поганка, яка належить до сімейства мухоморових, тому нерідко її так і називають: зелений мухомор. Цей гриб досить легко сплутати з сироїжками, тому він вважається одним із найнебезпечніших. Лише 2 грами блідої поганки достатньо, щоб вбити людину вагою 75 кг. Найбільш характерним показником, що перед вами саме бліда поганка — це наявність на ніжці “спіднички” та біля основи ніжки гриба “яєчка”»,- додала доцент.

Різноманіття грибів на виставці вражає кольорами та формами, біля кожного наліпка із назвою. Окремий елемент експозиції – консервовані та сушені гриби.

Пресслужба Поліського національного університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#гриби #житомирщина #житомирська #область #виставка грибів #живі гриби #новини #інформація #природа #екологія #форепортаж #світлини #довкілля
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Оголошення
live comments feed...