солодкі моменти
16:46, 11 липня 2013 р.
Житомирські ласуни сьогодні святкують День шоколаду
солодкі моменти
Сьогодні відзначається головне свято для ласунів - Всесвітній день шоколаду.
Як передає РІА Новости, World Chocolate Day відзначається з 11 липня 1995 року. Перші його почали святкувати французи, які влаштували масові урочистості, присвячені цим солодощам. Поступово свято завоював велику слава і в інших країнах Європи. І дісталось куточків України, де шоколад став популярний серед ласунів.
Сьогодні знаменитий у всьому світі шоколад давно є найулюбленішим ласощами мільйонів людей, проте ще недавно його називали чорним золотом, так як дозволити плитку могли лише багаті.
Вважається, що першими почали робити шоколад ацтеки. Вони називали його «їжею богів» і ставилися до нього як до найбільшої цінності, використовуючи в своїх релігійних ритуалах. Легендарний вождь Монтесума вживав його кожного разу, коли вирушав до своїх дружин.
До Європи шоколад завезли іспанські конкістадори, які називали його «чорним золотом» і використовували для зміцнення фізичних сил. Вартість шоколаду була висока. Багато жінок вважали шоколад афродізіаком, здатним розпалити вогонь пристрасті.
Через повір'їв в «особливі» властивості шоколаду в 1624 році єпископ Віденський Іоанн заборонив ченцям-францисканцям вживати рідкий шоколад, назвавши його «гріховним напоєм». У той же час, у сусідній Німеччині медики стали рекомендувати шоколад як загальнозміцнюючий засіб, після чого цей продукт міцно влаштувався на аптекарських полицях.
Користувався шоколад популярністю не тільки у жінок, але і у чоловіків, вони вважали, що він підвищує потенцію. Тому у знаменитого венеціанця - Казанови, найвідомішого спокусника, завжди був з собою срібний шоколадник, щоб після знайомства з дамою тут же випити напій. Маркіз де Сад, навіть сидячи у в'язниці, вимагав у своєї дружини шоколаду.
Спочатку шоколад був дуже гірким, так як його робили на основі какао-бобів і додавали перець-чилі, однак потрапивши до Європи, він став м'якшим. Замість перцю в нього почали підмішувати корицю, мускатний горіх і тростинний цукор. Набагато пізніше, в 1700 році англійці стали додавати в суміш молоко. Завдяки можливості добувати какао-масла, його почали подавати не тільки в гарячому рідкому вигляді, але і в плитках. А у 20 столітті виробництво плиток було поставлено на потік.
У світі щорічно виробляється 2,8-3 млн тонн какао-бобів, приблизно в два рази менше, ніж кава. Найтонші, найсмачніші і дорогі боби ростуть у Південній Америці, їх збір становить не більше 5% від світового урожаю.
Яквстановлено сучасноюнаукою,вшоколаді єелементи,які сприяють відпочинкуіпсихологічному відновленню.
Темні сортишоколадустимулюютьвикидендорфінів- гормонівщастя, які впливаютьнацентр задоволення,покращуютьнастрійі підтримуютьтонусорганізму.
Єтакож гіпотеза,згідно з якоюшоколад володіє«протиракову» ефектомі здатнийсповільнюватипроцеси старіння.
Кращим шоколадом вважається бельгійський. У Бельгії 12 шоколадних фабрик, 16 шоколадних музеїв і 2000 фірмових шоколадних магазинів. Практично в кожному містечку і навіть у маленьких селах є свій магазин, що торгує розкішними шоколадними цукерками. Бельгія вважається провідною шоколадної країною Європи, адже тут виробляється 172000 тонн шоколаду в рік.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Знижки від 35% на інструменти — Dnipro-M проводить Гаражний сейл
Новини компаній
13:00
12 вересня
Важливість прописки для доступу до медичних закладів
Новини компаній
11:00
11 вересня
Понад 3,2 млн грн на підтримку дітей-сиріт зібрано завдяки клієнтам мережі магазинів EVA
Новини компаній
15:00
10 вересня
08:00
9 вересня
Оголошення
20:07, 12 вересня
20:07, 12 вересня
12:06, 10 вересня
12:06, 10 вересня
4
16:36, 16 вересня
3
live comments feed...