• Головна
  • Житомирські ласуни сьогодні святкують День шоколаду
солодкі моменти
16:46, 11 липня 2013 р.

Житомирські ласуни сьогодні святкують День шоколаду

солодкі моменти

Сьогодні відзначається головне свято для ласунів - Всесвітній день шоколаду.

Як передає РІА Новости, World Chocolate Day відзначається з 11 липня 1995 року. Перші його почали святкувати французи, які влаштували масові урочистості, присвячені цим солодощам. Поступово свято завоював велику слава і в інших країнах Європи. І дісталось куточків України, де шоколад став популярний серед ласунів.

imagegs

 
Сьогодні знаменитий у всьому світі шоколад давно є найулюбленішим ласощами мільйонів людей, проте ще недавно його називали чорним золотом, так як дозволити плитку могли лише багаті.

Вважається, що першими почали робити шоколад ацтеки. Вони називали його «їжею богів» і ставилися до нього як до найбільшої цінності, використовуючи в своїх релігійних ритуалах. Легендарний вождь Монтесума вживав його кожного разу, коли вирушав до своїх дружин.

До Європи шоколад завезли іспанські конкістадори, які називали його «чорним золотом» і використовували для зміцнення фізичних сил. Вартість шоколаду була висока. Багато жінок вважали шоколад афродізіаком, здатним розпалити вогонь пристрасті.

1341997770_shokolad-3

 

Через повір'їв в «особливі» властивості шоколаду в 1624 році єпископ Віденський Іоанн заборонив ченцям-францисканцям вживати рідкий шоколад, назвавши його «гріховним напоєм». У той же час, у сусідній Німеччині медики стали рекомендувати шоколад як загальнозміцнюючий засіб, після чого цей продукт міцно влаштувався на аптекарських полицях.

Користувався шоколад популярністю не тільки у жінок, але і у чоловіків, вони вважали, що він підвищує потенцію. Тому у знаменитого венеціанця - Казанови, найвідомішого спокусника, завжди був з собою срібний шоколадник, щоб після знайомства з дамою тут же випити напій. Маркіз де Сад, навіть сидячи у в'язниці, вимагав у своєї дружини шоколаду.

Спочатку шоколад був дуже гірким, так як його робили на основі какао-бобів і додавали перець-чилі, однак потрапивши до Європи, він став м'якшим. Замість перцю в нього почали підмішувати корицю, мускатний горіх і тростинний цукор. Набагато пізніше, в 1700 році англійці стали додавати в суміш молоко. Завдяки можливості добувати какао-масла, його почали подавати не тільки в гарячому рідкому вигляді, але і в плитках. А у 20 столітті виробництво плиток було поставлено на потік.

У світі щорічно виробляється 2,8-3 млн тонн какао-бобів, приблизно в два рази менше, ніж кава. Найтонші, найсмачніші і дорогі боби ростуть у Південній Америці, їх збір становить не більше 5% від світового урожаю.

Яквстановлено сучасноюнаукою,вшоколаді єелементи,які сприяють відпочинкуіпсихологічному відновленню.
Темні сортишоколадустимулюютьвикидендорфінів- гормонівщастя, які впливаютьнацентр задоволення,покращуютьнастрійі підтримуютьтонусорганізму.
Єтакож гіпотеза,згідно з якоюшоколад володіє«протиракову» ефектомі здатнийсповільнюватипроцеси старіння.

Кращим шоколадом вважається бельгійський. У Бельгії 12 шоколадних фабрик, 16 шоколадних музеїв і 2000 фірмових шоколадних магазинів. Практично в кожному містечку і навіть у маленьких селах є свій магазин, що торгує розкішними шоколадними цукерками. Бельгія вважається провідною шоколадної країною Європи, адже тут виробляється 172000 тонн шоколаду в рік.

shokolad-foto

 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...