• Головна
  • На Житомирщині початок жнив провели за всіма традиціями та обрядами
відео
10:13, 17 липня 2013 р.

На Житомирщині початок жнив провели за всіма традиціями та обрядами

відео

Жнивна пора розпочалася і в приватних садибах. Господарі, які сіють зернові, вже приступили до їх збору. Адже найважливіше  -  це своєчасно зібрати і зберегти зерно. Аби  старт був вдалим,  з-поміж українських звичаїв та обрядів одним з визначальних є свято зажинків.

У культурно-мистецькому центрі «Поліська хата», що у  селі Городському Коростишівського району на основі давньоукраїнських обрядів продемонстрували, як відзначали  початок збору зерна колись і тепер, - пише ЖОДТРК.

Хліборобські традиції – це те, що є притаманне Поліссю, адже зернові тут завжди щедро родили. А відтак колосся було і залишається  українським оберегом. І задля збереження само ідентичності нації, вкрай важливо зберігати такі традиції.
Обов»язковим музичним супроводом зажинків є пісні,  зокрема  і автентичні. Їх  зокрема відроджує колектив «Джерельце». Учасники колективу  охоче відгукнулися на пропозицію взяти участь в  Зажинках. Враження від зв'язку з землею – ні з чим не зрівняти, стверджує  Ангеліна Нестерова.
Серп залишає незабутні враження, хто хоча би раз  взяв його до рук і не важливо, чи достатньо специфічних навиків та вмінь.
Про генетичний зв'язок з землею говорить і  художниця Інна Величко.
зажинки  супроводжуються численними звичаями. Зокрема   передовсім  необхідно  зробити стільки снопів, скільки  налічує родина. А розпочиналося все з паляниці.  Адже головним народним символом  життя був і  залишається саме хліб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...