• Головна
  • На Житомирщині вже відкрився сезон збирання березового соку
13:04, 4 квітня 2011 р.

На Житомирщині вже відкрився сезон збирання березового соку

Цьогоріч, кажуть фахівці, завдяки хорошій погоді, сік кришталево прозорий і набагато солодший.

Якість соку залежить від умов, де його збирають, і від погоди. Проте його цілюща формула залишається незмінною. Цього року зріс попит саме на сирець. Тим більше, що й ціна смішна — 70 копійок за літр.

Щоночі дерева віддають до 3-х літрів цілющих сліз, а вдень коли потепліє, набігає удвічі більше. Зібраний напій зливають у відра і зносять до автоцистерни. Від 7 ранку до 21 вечора ці жінки, більшість з яких уже на пенсії, намотують десятки кілометрів і переносять щонайменше по 70-80 відер соку. За літр їм платять 6 копійок. Кажуть, це хороша ціна. За сезон вони очікують заробити по півтисячі гривень.

З лісу сік доставляють на переробку. Тут його варять, підсолоджують і закривають у банки. Цьогоріч планують заготовити понад 1000 тонн. Як натуральний продукт він користується попитом у Європі й Канаді. В Україні залишається лише 20% напою.

Просувати натурпродукт до вітчизняного споживача виробникам украй важко. Супермаркети вимагають оплати за право реалізації, потужні бренди не зацікавлені в добросовісному конкуренті.

Це одні із чинників, чому ціна в магазинах банки березового соку у 30 разів вища від тої, за якою реалізує ліс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...