Дефіциту борошна, цукру, круп та олії на Житомирщині немає, а ажіотаж є

У житомирських супермаркетах спостерігається ажіотаж на певні групи товарів – борошно, цукор, крупи, олію. Проте дефіциту цих продуктів в області немає, інформує департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації.

 Щодо забезпечення області цукром – його виробництво перевищує минулорічні показники на 36%. Цукровими заводами області (ПАТ «Червонський цукровик» і ТОВ «Сігнет-центр») перероблено 409,4 тис. тонн цукрових буряків. Вироблено 57,8 тис. тонн цукру, що перевищує минулорічний показник на 15,2 тис. тонн. Зазначені обсяги виробленого цукру повністю забезпечують потребу області (56 тис. тонн) для споживання населенням та функціонування підприємств харчової промисловості. В області станом на 1 лютого зберігалося 41,2 тис. тонн цукру. До початку нового сезону цукроваріння (вересень 2015) потреба області для споживання населенням та роботи підприємств харчової промисловості складає 32-35 тис. тонн цукру. Задекларовані залишки цукру повністю покривають вказану потребу.

В департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомляють, що за даними декларування зерна суб’єктами його зберігання станом на 1 лютого цього року в Житомирській області в наявності 139,6 тис. тонн продовольчого зерна, у тому числі пшениці – 68,2 тис. тонн, жита – 26,1 тис. тонн, ячменю – 0,5 тис. тонн, кукурудзи – 41,1 тис. тонн, гороху – 1,0 тис. тонн, проса – 0,5 тис. тонн, гречки – 2,2 тис. тонн.

На складах і елеваторах, які розміщені на території області, зберігається 17 тис. тонн пшениці та 20,6 тис. тонн жита державного інтервенційного фонду. Окрім того, на Філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація» «Черняхівський елеватор» зберігається 9 тис. тонн пшениці, 6 тис. тонн жита, у тому числі 4,5 тис. тонн пшениці Аграрного фонду та близько 1,5 тис. тонн пшениці 2-го класу Аграрного фонду, доставленого з інших областей з метою покриття дефіциту в продовольчій пшениці. Таким чином, вказані обсяги повністю забезпечують потребу області, оскільки річна потреба Житомирщини у борошні для хлібозаводів становить 78,3 тис. тонн, а домогосподарств населення – 9,7 тис. тонн.

 Станом на 25 лютого 2015 року на підприємствах харчової та переробної промисловості наявні залишки борошна в обсязі 805,0 тонн.

 Окрім цього, у 2014 році агроформування області виростили та зібрали гречку на площі 7,6 тис. га, намолочено 7,4 тис. тонн. Промислове виробництво гречаної крупи в області здійснює ДП «Крупозавод «Озерянка», яким у 2014 році вироблено 3,6 тис. тонн крупи. Відповідно до норми споживання даного продукту на одну дорослу людину – 2 кг/рік, її потреба для жителів області складає 2,6 тис. тонн. Станом на 25 лютого залишок зерна гречки для переробки на підприємстві становить 150 тонн, залишок гречаної крупи – 27 тонн.

 Жителів області закликали не піддаватися паніці та не скуповувати товари.

Житомир ажіотаж цукор борошно паніка,
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі