Свято хліба відкрило святкування Дня міста в Житомирі

"Жито для миру" - свято хліба під таким гаслом започатковано в Житомирі. Воно відзначалося вперше, і тому його об'єднали зі святкуванням дня міста - 1127 річницею від моменту заснування.

Свято відкрилося маршем ансамблю барабанщиць Житомирського національного агроекологічного університету. З'єднаний хор цього навчального закладу у складі народної та академічної групи виконав гімн Хлібу, автором якого є почесний громадянин міста Житомира, народний артист України Іван Сльота.

"Хліб - це найперше, що потрібно людині. Я дякую вашій команді, що Ви започаткували це гарне свято", - наголосив ректор університету, почесний громадянин Житомира Антон Малиновський, звертаючись до міського голови Володимира Дебоя. Як зазначив у відповідь очільник міста, мета цього свята - показати, що хліб може бути в різних виразах і різних стравах. "Мені колись із гумором сказали, що горілка - це теж житній хліб. Думаю, що певною мірою, це правда. Принаймні, точно можу сказати, що пиво - також хліб, тому що воно робиться з ячменю, і відповідно в основі його є зерно. Вареники, пельмені, будь-яка галушка - це також хліб. Тому у нашого міста буде щедрий стіл виробів із хліба, а зараз ми зробили до цього лише перший крок", - наголосив В.Дебой.

На спеціалізованій виставці хлібобулочних виробів можна було побачити чимало унікальних речей, виготовлених зі здобного тіста. Наприклад, технологи ПрАТ "Золотий коровай" (м.Житомир) продемонстрували свій високий професіоналізм і шедеври пекарського вміння. Вони представили на виставці випічку у вигляді вази із житнім колоссям, герба міста Житомира, а також святковий коровай "Житомиру - 1127", кошик з різноманітними булочками, пиріжечками, завертанцями, ріг Достатку і книжку, на одній із сторінок якої - герб Житомира, на іншій - тризуб.

Гарний асортимент привіз на свято Ємільчинський хлібозавод. Житомиряни активно підходили до цього стенду, який приваблював і смакотою, і помірними цінами. Наприклад, бутербродний хліб з висівками продавали тут за 2,8 грн. "Ціни у нас не мінялися від березня. Ми стараємося, щоб наша продукція була доступною для людей, бо в селі народ не має великих достатків", - зазначила технолог підприємства Світлана Авраменко. За її словами, помірну ціну на хліб вдалося зберегти, у першу чергу, за рахунок енергозбереження - на заводі встановлено дві ротаційні печі і парогенератор, який дає суттєву економію газу.

Під гаслом "Найкращий хліб Полісся" виступає на виставці ВАТ "Новоград-Волинський хлібозавод". На показовому столику - дипломи чисельних престижних конкурсів, у яких хлібопекарі ставали лауреатами. На виставку вони привезли майже увесь асортимент. Нині заводом випускається близько 70 видів продукції. Найбільшим попитом користуються новоградські батони, обідній і дарницький хліб, короваї, ярославські булочки, переяславські витушки тощо. Продукція заводу іде не тільки в різні куточки Житомирщини, але й поширюється за її межі.

А біля виставкового стенду ТОВ "Бердичівський хлібозавод" кружляють бджоли, їх не підманути - аромат здоби тут бездоганний. Завод представив близько 70 видів різних виробів, спеціально виготовлених для виставки. Серед експонатів - також основні види та асортимент хліба. Родзинка заводу - знаменитий Гетьманський, що випускається за особливою технологію, розробленою підприємством, на заварних сортах хліба.

У святі взяли участь представники Музею хліба з смт. Ємільчине, делегації сусідніх областей.

В.Дебой подякував усім, хто приїхав на свято. На його переконання, згодом воно стане величним і традиційним, а наступного року в місті буде відкрито пам'ятний знак Хлібу.

Укрінформ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі