Житомирян закликають зробити продукти харчування безпечними

7 квітня 1948 року була заснована Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), її призначення – займатись усіма питаннями, пов'язаними зі здоров'ям людства. Починаючи з 1950 року, 7 квітня стали відзначати як – Всесвітній день здоров'я. Кожного року це свято присвячене певній темі. Тема Всесвітнього дня здоров'я у 2015 році – «Безпека харчових продуктів», а проходитиме він під гаслом "Від ферми до тарілки – зробити продукти харчування безпечними!»

Фахівці з раціонального харчування стверджують, що 80% нашого здоров’я безпосередньо залежить від харчування. Правильне харчування забезпечує нормальний ріст та розвиток дітей, сприяє профілактиці захворювань, продовжує життя людей, підвищує працездатність і захищає від несприятливої екологічної ситуації, що оточує нас сьогодні.

Харчові продукти повинні задовольняти фізіологічні потреби людини в необхідних речовинах і енергії, відповідати вимогам щодо органолептичних та фізико-хімічних показників і допустимого вмісту хімічних, радіологічних, біологічних речовин, їх сполук та мікроорганізмів, які представляють небезпеку для здоров'я.

Саме через вживання небезпечних харчових продуктів помирає приблизно 2 мільйони чоловік щороку, головним чином дітей. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань – від діареї до раку.

У цілому по Україні від 12 до 15% молочної продукції, риби і рибної кулінарії, від 7 до 12% м'ясопродуктів не відповідають вимогам стандартів за бактеріологічними показниками. Від 1,5 до 10% проб харчових продуктів містять важкі метали, у тому числі ртуть, свинець, кадмій, мідь, цинк, з них від 2,5 до 5% у концентраціях, що перевищують гранично припустимі.

З метою підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин, профілактики захворювань, збереження доброякісності кормів у тваринництві широко застосовуються різні кормові добавки, лікарські та хімічні препарати. Багато з них є чужорідними для організму речовинами, тому їх залишковий вміст у м'ясі, молоці і жирах може негативно впливати на здоров'я людини.

Ще однією небезпекою є хімічне забруднення продуктів харчування. Очевидно, кожному з нас доводилося купувати в магазинах великі, красиві овочі і фрукти, але, на жаль, у більшості випадків, спробувавши їх, ми з'ясовували, що вони водянисті і не відповідають нашим вимогам щодо смаку. Така ситуація відбувається, якщо сільськогосподарські культури вирощуються з застосуванням великої кількості добрив і отрутохімікатів. Тож ця сільськогосподарська продукція здатна мати не тільки погані смакові якості, але і бути небезпечною для здоров'я.

Ще одна причина, через яку знижується якість продуктів харчування – це використання дешевої сировини для їх виробництва, скорочення технологічних циклів і, як не дивно, застосування високотехнологічного обладнання.

Виробники, намагаючись будь-що отримати високі прибутки, докладають багато зусиль для того, щоб, наприклад, надати своїй продукції привабливого вигляду, своєрідного смаку тощо. Для цього зазвичай вони використовують харчові добавки (розпушувачі, консерванти, поліпшувачі смаку і запаху тощо). Щороку з’являються тисячі нових продуктів, для яких спеціально розробляється комплекс харчових добавок. Їх застосування у виробництві харчових продуктів регламентовано законом України. Однак існуючі норми є умовними, оскільки вони не враховують і не визначають, яку кількість продукту можна з’їсти, щоб не отримати шкоди для здоров’я.

Лікарі Житомирського обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини радять не забувати про дотримання санітарно-гігієнічних правил готування їжі, зокрема ретельно мити, піддавати термічній обробці продукти харчування. Усе це робиться для того, щоб в організм людини не потрапили забруднювачі - хвороботворні та паразитичні організми.

Пам’ятайте! Здоров’я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, ніж від лікарського мистецтва.

Житомир Всесвітній день здоровя продукти безпека харчування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Виклад
(0 оцінок)
7 переглядів в листопаді
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Мокрий сніг та ожеледицю прогнозують по області. Вдень 14 листопада та вночі 15 листопада на Житомирщині очікуються сніг з дощем (тимчасове утворення снігового покриву висотою 3-6 см), місцями — налипання мокрого снігу, ожеледь; на дорогах ожеледиця, повідомили в Укргідрометцентру На окремих ділянках доріг та вулиць можливі незначні ускладнення руху транспорту.
Суспільство
В аптеках жителі області отоварили 108 488 рецептів. — Програма досить популярна у нашому місті. За цей рік понад 70 тисяч пацієнті скористалися цією можливостю. «Доступні ліки» дозволяє громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою, - розповіла начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова. Учасниками урядової програми є 48 аптечних закладів міста Житомира. Середня вартість рецепту становить 4...
Суспільство
За 7 місяців кампанії «Лікар для кожної сім’ї» свого терапевта, педіатра чи сімейного лікаря обрали понад 21 мільйон українців. Найбільш активнні жителі Полтавської, Хмельницької, Житомирської і Чернігівської областей — тут декларації зі своїм лікарем підписали понад 60% мешканців. На Житомирщині свого лікаря вжеобрали 752 132 жителі, повідомили в ОДА. Міністерство охорони здоров'я України наголошує: власний лікар, до якого можна звернутись з будь-якого пи...
Суспільство
Найбільша кількість нових робочих місць створена у Житомирському, Попільнянському, Черняхівському, Баранівському районах.  Підприємства, що залучали капітальні та іноземні інвестиції у 2018 році, протягом 9 місяців поточного року створили понад 1,6 тис. нових робочих місць. В області найбільше іноземних інвестицій у таких сферах: сільське, лісове та рибне господарство, промисловість, будівництво та торгівля. Основні інвестиції надходять від Австрії, Велико...
Суспільство
З 12 по 18 листопада в області триває тиждень безпеки дорожнього руху, в рамках якого проведуть перевірки підприємств з перевезення пасажирів. Про це повідомили в ОДА. — Всі ми розуміємо, що безпека дорожнього руху – це передусім людські життя. Це дуже важливе питання, так як у дорожньо-транспортних пригодах гине велика кількість людей. Від координації та злагодженої роботи усіх служб , у тому числі й перевізників, залежить безпека руху і життя людей. Робо...
Суспільство
У наступному році трек стане постійним майданчиком тренувань та яскравих всеукраїнських і міжнародних змагань. Громадська організація «Клуб «СПОРТ-МОТО» будує в області новий авто-мототрек, повідомили в ОДА. Я маю 30-річний досвід у мотоспорті і для мене це не просто ідея, а спадок, який я хочу залишити наступним поколінням. Адже в області досить потужний осередок мото- та автоспорту і побудова цього треку сприятиме його розвитку. Дякую всім за підтримку,...
Суспільство
У Житомирі презентували рейтинг легкості ведення бізнесу в різних регіонах України. Дослідження підготували BRDO та Спілка українських підприємців. У його основу покладено методологію Світового банку, повідомили в мерії. «За останній рік Україна продемонструвала підйом на п’ять позицій у світовому рейтингу ведення бізнесу. За результатами  регіонального рейтингу Житомир увійшов у трійку кращих. Сьогодні ми говоримо про те, що необхідно робити аби бізнес-се...
Суспільство
Перевізники, які перевозили обладнання, а також блоки з каменю дорогами Житомирської області із порушенням вагових норм, сплатять штрафи на загальну суму 1614 євро. У Коростишівському районі, під час перевірки ваги великогабаритних машин, працівники Укртрансбезпеки виявили 2 транспортні засоби, які перевозили обладнання та блоки з каменю – вага кожного автопоїзду склала 54 тонни. Загалом 6 порушень габаритно-вагових параметрів – перевізники-порушники сплат...
Культура
На учасників форуму очікував тренінг від Наталії Тімошкіної та Ольги Копієвської. У рамках свята понад 60 представників культурного осередку Житомира відзначили за вагомий вклад у духовний розвиток міста, повідомили в мерії. «Сьогодні ми зібрались у такому дружньому колі аби подякувати тим, хто відроджує традиції нашого міста, дбає про культурний розвій держави та займається аматорською творчістю. Дивлячись на вас ми розуміємо, що у Житомирі є ким пишатися...