• Головна
  • На Житомирщині ускладнилася епідемситуація із захворюваністю на гострі кишкові інфекції
17:24, 20 липня 2016 р.

На Житомирщині ускладнилася епідемситуація із захворюваністю на гострі кишкові інфекції

У Житомирській області в літній період ускладнилася епідемічна ситуація із захворюваністю населення на гострі кишкові інфекції. Так, якщо упродовж минулого року  зареєстровано 4 спалахи  кишкових  інфекцій, то лише за І півріччя поточного року їх вже зареєстровано 6 із загальною кількістю хворих – 43, у тому числі – 18 дітей.

 Серед основних причин захворювання – залучення до приготування страв випадкових осіб,  не обізнаних з елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, вживання швидкопсувних продуктів.

 Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

 За статистикою, кишкові інфекції можна віднести до справжніх сезонних захворюваннь, пік яких припадає на літній період.

 Причини такої сезонності: некип’ячена вода з-під крана і з природніх джерел; свіжі овочі і фрукти, які не завжди ретельно вимиті і знезаражені; влітку харчові продукти (особливо м'ясо, молоко, риба) псуються швидше, хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні; велика кількість комах – переносників інфекції.

 Щоб уникнути кишкових інфекцій:

  • мийте руки перед їжею;
  • в літній період утримайтеся від вживання кондитерських виробів з кремом, приготовленим на свіжих яйцях;
  • зберігайте сире м’ясо і рибу окремо від готових страв у холодильнику;
  • ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень (щоб позбутися від непомітних оку забруднень, зелень краще замочити на 5-7 хвилин у слабосолоному розчині);
  • салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин, намагайтеся вживати тільки свіжоприготовлену їжу;
  • при покупці м’ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу фабричній упаковці, обов’язково переконайтеся в терміні придатності;
  • пийте тільки кип’ячену воду або «мінералку», придбану в добре відомих магазинах.

Якщо ви все-таки потрапили до неприємного списку і підозрюєте, що причиною інфекції стала неякісна вода або їжа, не соромтеся звернутися до медичного  закладу. Ваша пильність може стати запорукою здоров'я  малюків у дитячому садку, ваших сусідів, членів сім'ї та близьких.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#житомир #кишкові інфекції,
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...