• Головна
  • Гастроспадщина Житомирщини: рецепт рибної юшки Троянівського старостату!
ГАСТРОСПАДЩИНА ЖИТОМИРЩИНИ
20:00, 17 листопада 2022 р.
Надійне джерело

Гастроспадщина Житомирщини: рецепт рибної юшки Троянівського старостату!

ГАСТРОСПАДЩИНА ЖИТОМИРЩИНИ
Гастроспадщина Житомирщини: рецепт рибної юшки Троянівського старостату!

Новогуйвинська громада ділиться з нами рецептом Рибної юшки Троянівського старостату!

«Рибна юшка»

Юшками, наші предки називалися м'ясні, грибні і рибні відвари, які слугували основою для більшості рідких страв. Юшкою також називали такі відвари, вже заправлені картоплею, локшиною чи галушками.

Вже в ХІ столітті були поширені різні м'ясні і рибні відвари, відомі під назвою "юха", яку згодом почали називати "юшкою".

В українській мові слово "юшка" означало - рідка страва й існувало аж до ХХ століття, коли було витіснене терміном "суп".

Читайте також: Гастроспадщина Житомирщини: одна з громад поділилася рецептом квашеної капусти з огірками Суємецького старостату

До початку ХХ ст.слово юшка/юха означало будь-який суп чи бульйон. На даний час лише за стравою з відвару риби установилася стародавня назва - "юшка"

Таку ж назву мали овочеві й квасоляно-горохові супи. У наші дні ця назва залишилася переважно з відваром із риби.

Зі слів жительки села Троянів Галини Олександрівни Юрчук, колись, на Святвечір, варили рибну юшку:

Інгредієнти для приготування:

  • короп (500-700 грам);
  • картопля (300 - 500 грам, якщо ви любите густішу юшку, то кладіть більше картоплі);
  • дві морквини;
  • корінь петрушки;
  • корінь пастернаку;
  • зелень петрушки і кропу за смаком;
  • сіль, перець чорний мелений за смаком;
  • борошно (3 ст.ложки підсмажити) - за уподобанням.

Спочатку приготуємо зажарку - одну морквину натираємо на терці й тушкуємо з цибулею на невеликому вогні.

Короп миємо, нарізаємо на невеликі шматочки та варимо до закипання води разом з зажаркою. У киплячий бульйон додаємо нарізану часточками картоплю. Другу морквину нарізаємо кільцями й додаємо до бульйону разом з корінем петрушки та пастернаку. Додаємо сіль та перець за смаком й варимо ще 5—10 хв.

Пасероване борошно розводимо в невеликій кількості бульйону і додаємо до юшки. Прикрашаємо страву зеленню петрушки і кропу!

Приєднуйтесь до конкурсу Гастроспадщина Житомирської області! Надсилайте смачні рецепти ваших громад на нашу електронну адресу [email protected] та беріть участь у конкурсі найкращих страв.

Головний приз - відеоролик про про гастроспадщину вашої громади.

Чекаємо на ваші рецепти на нашій сторінці!

Джерело: Zhytomyr regional centre of folk art

Читайте також: Гастроспадщина Житомирщини: рецепт галушок Суємецького старостату

Підписуйтесь на нас у соціальних мережах, ще більше оперативної інформації тут:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#гастроспадщина житомирщини #гастроспадщина #новини житомира #новини житомирщини #звичаї #традиції
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...