• Головна
  • Житомирщина цілу державу прогодує хлібом і напоїть молоком: рекорди регіону
сільське господарство
17:07, 1 серпня 2013 р.

Житомирщина цілу державу прогодує хлібом і напоїть молоком: рекорди регіону

сільське господарство

Житомирська область демонструє позитивні результати економічного та соціального відродження, у тому числі - у галузі сільського господарства, пише прес-служба облдержадміністрації.

«Житомирщина має багатогалузеве сільське господарство. Якщо на півдні вирощують переважно одну-дві культури, то ми маємо просо, гречку, ячмінь, овес, жито. Торік ми продали на експорт 702 тис. тон кукурудзи із 1700 тон. валового збору. Ми забезпечцуємо ¾ потреби держави у зерні, без якого хліба не спечеш. Цього року Житомирщина наближається до рекордного збору зерна. За кілька останніх років збільшили валовий збір зерна на 1,7 %, побудували зерносховище, в якому можна зберігати близько 1 млн. тон збіжжя», - розповідає голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук.

За словами Сергія Миколайовича, в області потрібно працювати над розвитком виробництва замкнутого циклу, адже це є прямою перспективою розвитку тваринництва.

Сьогодні на Житомирщині налічується 138 тис. голів ВРХ - маємо 5 місце у державі по кількості поголів’я та 2 місце по виробництву молока.

«Якість продукції для нас – найголовніший критерій, - говорить очільник області. - Наші виробники не додають при виробництві молочних продуктів ніяких рослинних компонентів. Це є принципова позиція, адже ми маємо дбати про здоров’я наших громадян».

Говорячи про розвиток тваринництва, Сергій Рижук наголошує на важливості якісної зміни поголів’я ВРХ: «Ми купуємо племінне ядро відусюди: Чехія, Німеччина, країни Прибалтики».

Також Сергій Миколайович розповів про плани щодо будівництва в області 5 ферм, які будуть вміщувати 1000 корів. Паралельно проводиться робота щодо розширення мережі міні-ферм, де утримується по кілька десятків корів. Окрім цього для влади важливим є розвиток птахівництва: «Мова йде не лише про вирощення курей, а і гусей та качок, маємо всі для цього можливості, в області є 2640 ставків».

Житомирщина має значний потенціал для виробництва органічної сільськогосподарської продукції, її експорту, споживання на внутрішньому ринку. Розвиток тваринництва та рослинництва - це перший крок до досягнення органічного виробництва. Проте, відсутність відповідних законів зараз не дозволяє повноцінно виходити на Європейський ринок. «Маємо надію, що в найближчому часі ситуація докорінно зміниться, - зазначив голова облдержадміністрації. - Створення реального правового поля для забезпечення рівних умов функціонування суб’єктів господарювання органічного напрямку, унеможливить поширення такого ганебного явища, як виробництво та поширення «псевдо-органічних» продуктів».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...