• Головна
  • Людмила Донгалевська: Більше овочів, менше цукру та солі. Меню в садочках стало різноманітнішим і здоровішим
ХАРЧУВАННЯ ДОШКІЛЬНЯТ
10:26, 23 жовтня 2023 р.
Надійне джерело

Людмила Донгалевська: Більше овочів, менше цукру та солі. Меню в садочках стало різноманітнішим і здоровішим

ХАРЧУВАННЯ ДОШКІЛЬНЯТ

"Виконуйте будь-яку справу так,

начебто від неї залежить

наше майбутнє".

(Ришельє, французький герцог)

Ці прекрасні слова яскраво говорять про Людмилу Іванівну Донгалевську – кухаря закладу дошкільного освіти №20. Харчуванню в усі часи приділялось багато уваги і з боку науковців, і з боку кухарів різного рівня. Особливо це стосується закладів початкової та загальної освіти, бо всі ми знаємо, що здорова нація – запорука нашого майбутнього. З цим повністю згодна моя співрозмовниця Л. І. Донгалевська (на фото праворуч).

Більше овочів, менше цукру та солі

– Я вже багато років, а це 25, працюю в дитячому закладі, бо дуже люблю дітей, їхній веселий гомін, щасливий сміх, дроботіння маленьких ніжок. А це, в першу чергу, залежить, якщо дитина з апетитом поїсть смачненьку їжу. Тож і стараюсь робити все можливе, щоб їжа була не тільки корисною, смачною, а ще гарно оздобленою, – розповідає Людмила Іванівна. І додає: «Цьому мене вчили в Головинському профтехучилищі, яке я успішно закінчила за спеціальністю «Кухар». З роками прийшов досвід, підвищилась кваліфікація».

До нашої розмови долучається і старша медична сестра Людмила Миколаївна Чумак (на фото ліворуч). Приємно посміхаючись, вона дещо розширила нашу тему, внесла конкретику і ясність.

– Нині у харчуванні дошкільнят та учнів надається пріоритет збільшення кількості овочів та фруктів у меню, м’яса птиці й риби, зменшення кількості солі та цукру на один день. А хліб і житній, і пшеничний використовується тільки цільнозерновий. Дітки отримують соки, сухофрукти, причому такі, як курага, чорнослив, родзинки, заморожені малину, вишню. Все це збалансовано, щоб дитина отримувала достатню кількість вітамінів, корисних речовин, що забезпечує гармонійний розвиток особистості, – розповідає про зміни в харчуванні медсестра Л. М. Чумак, яка виконує і функцію дієтсестри.

А кухар каже:

– Меню стало різноманітнішим і здоровішим. А як кажуть в народі, що доля кожної нації залежить від того, як люди харчуються, починаючи з дитинства. Потрібно, щоб і батьки давали діткам менше ласощів, печива, цукерок, тістечок.

Задоволена роботою кухарів і директорка ЗДО №20 Леся Володимирівна Виговська:

«Все готується вчасно, смачно, апетитно, з дотриманням відповідних норм».

А від себе додам: «Культуру здорового харчування треба виховувати і в родинах».

Віолетта ЧУМЕЛЬ,

Газета «Іскоростень»

КоростеньМЕДІА

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#освіта #заняття #новини житомира #новини житомирщини #знання #навчання #завдання
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...